vineri, 2 noiembrie 2012

O soluție pentru conflictul nistrean, cu o condiție



La 12 iulie 2012 AIE a condamnat crimele „regimului totalitar comunist din Republica Moldova”. Politicienii din majoritatea parlamentară nu au condamnat crima comisă de regimul lui Stalin prin trasarea unor frontiere arbitrare între RSSM și RSSU, prin deposedarea republicii moldovenești de nordul și sudul Basarabiei. Mai mult, Stalin a inclus în RSSM zone cu localități compacte cu populație ucraineană sau rusească din stânga Nistrului, iar politicienii din AIE, ca staliniști moderni ce sunt, consideră că oamenii din acele localități sunt obligați să aparțină Republicii Moldova (pentru că așa a vrut Stalin). Soluționarea conflictului nistrean este văzută de AIE așa cum a stabilit Stalin: ei pornesc de la premiza că RM trebuie să existe în granițele de la 4 noiembrie 1940.

Poate e timpul ca guvernanții de la Chișinău să condamne crima lui Stalin împotriva ucrainenilor de pe malul stâng al Nistrului și împotriva moldovenilor din raioanele Reni, Noua Suliță ș.a. - din Basarabia (de pe malul drept)? Un schimb de localități între RM și Ucraina, după modelul schimbului de localități între Cehia și Slovacia, din 1994, ar rezolva imediat conflictul... Problema însă e că moldovenii din teritoriile istorice moldovenești, aflate acum în Ucraina, nu vor să aparțină țării conduse de AIE - cea mai săracă țară din Europa... Nici moldovenii din localitățile de pe malul stâng al Nistrului (Nistrenia) nu vor în țara guvernată de AIE...

O soluție valabilă... cu condiția ca guvernul de la Chișinău să înceapă să țină la țară, nu la propriile buzunare și, prin eradicarea corupției, delapidărilor și prostiei, să ridice nivelul de trai al populației Republicii Moldova (cum se și întâmplă în statele democratice). Misiune cam... imposibilă pentru actuala guvernare de la Chișinău (din păcate).

Postări populare