sâmbătă, 17 februarie 2018

Republica Moldova – țară de spectacol


Într-o emisiune de pe Prime TV, din 13 iulie 2015, am fost rugat să comentez un marș al unioniștilor, care tocmai avusese loc. Am expus atunci opinia că acel marș era rezultatul faptului că în Republica Moldova nu fusese formulată o idee de stat (națională), o misiune a statului, un proiect de țară. Deși emisiunea a fost difuzată pe un canal TV al guvernării, se pare că guvernanții ori nu au înțeles mesajul (și nu sunt capabili să formuleze ceea ce am semnalat), ori nu au făcut nimic pentru că le convine ca țara să degradeze constant și stabil. Și iată că acum deja 32 de localități (ultima este comuna Ciorești din raionul Nisporeni), în persoana aleșilor locali, au semnat declarații de unire cu România.
Este expresia faptului că guvernarea a falimentat lamentabil și a discreditat ca niciuna din trecut (din ultimii 26 de ani) însăși ideea de stat moldovenesc. În acest context, pot fi observate curiozități (lucruri spectaculoase, care numai în Republica Moldova se pot întâmpla):
1.     În condițiile falimentului deplin, guvernarea de mai multe ori și-a exprimat încrederea că va învinge la viitoarele alegeri parlamentare;
2.      Nicio grupare unionistă (cu excepția liderului PL Mihai Ghimpu) nu aduce critici actualei guvernări, nu cere de la guvernare să efectueze unirea cu România. Mai mult, ca într-un scenariu cu elemente de schizofrenie, grupări unioniste mai vocale îl atacă pe președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor, care, se știe, se află în opoziție față de actuala guvernare și nu răspund de situația economică și socială.
3.   Deși guvernarea tolerează manifestări unioniste, ea nici pe departe nu se grăbește să declare unirea, ci se delectează cu… statul moldovenesc.
În principiu, unioniștii și stataliștii (în persoana președintelui Igor Dodon, a socialiștilor și a tuturor forțelor politice care văd o perspectivă a statului moldovenesc) ar trebui să se unească pentru a scoate de la putere gruparea politică ce a acaparat-o. Acest lucru însă nu se întâmplă. Mai mult, se pare că ambele tabere pur și simplu fac jocul actualei guvernări, menținând societatea dezbinată – ceea ce crează condiții pentru rămânerea actualei guvernări la putere.

    Multe pot lipsi în Republica Moldova, numai nu spectacolul. Că e de prost gust, nici nu mai contează.  

Postări populare