sâmbătă, 18 noiembrie 2017

De ce guvernarea poate fi schimbată, în ciuda optimismului șefilor PDM

În ediția de joi a emisiunii „Important”, de pe postul „TV C21”, președintele de onoare al PDM, dl Dumitru Diacov, a explicat – ca să spun așa – un mister. Șeful de partid al lui Diacov, V. Plahotniuc, a declarat de câteva ori (la o întâlnire cu femeile din PDM și cu alte ocazii, dar, e drept, înainte de difuzarea interviului acordat de Vitalie Proca, cel care l-a acuzat pe șeful PDM că a comandat un asasinat), că PDM-ul intenționează să câștige următoarele alegeri parlamentare. Unii au crezut, știind ratingul PDM din sondaje, că vor face asta prin fraudă (falsificări). Dl D. Diacov a explicat cum și de ce PDM-ul va rămâne la guvernare: partidul respectiv a fost conceput ca o forță politică de centru-stânga, care să asigure guvernarea – fie stângii, fie dreptei. (Diacov le-a numit extrema stângă și extrema dreaptă, dar el a uitat, se pare, că șeful său de partid a distrus „extremele” – mai întâi PCRM-ul, iar apoi și PL-ul).
Acum, după ce D. Diacov a dezvăluit planul de doi bani al consilierilor șefului său de partid, plan care pornește de la premisa că dreapta și stânga se urăsc și nu se pot înțelege (au nevoie de o a treia forță, cu care să guverneze), ar fi suficient ca PAS-ul și PSRM-ul să se unească în efortul de a schimba guvernarea în RM. Dar D. Diacov, împreună cu consilierii șefului său, mizează pe „rânza moldovenească”. Într-adevăr, atât PAS-ul acuză PSRM-ul de cârdășie cu actuala guvernare, cât și PSRM-ul, după sprijinul afișat de PDM Maiei Sandu la alegerile prezidențiale (după scoaterea din cursă a nevolnicului Lupu în favoarea Maiei Sandu; Diacov a declarat, de altfel, că a votat-o pe M. Sandu în turul al II-lea), acuză PAS-ul că este un instrument al PDM-ului.
Și totuși, consilierii șefului lui D. Diacov, cei care îi cred idioți pe alegătorii moldoveni, pot fi surprinși. Este suficient ca stânga (PSRM-ul) și dreapta (PAS-ul) să ajungă la un acord preelectoral de neagresiune, de respect reciproc, iar după alegeri să constituie împreună un guvern. Știu că e dificil, din cauza rânzei șefilor celor două formațiuni, dar anume pe asta contează mințile (cenușii) din culise.

În orice caz, dacă și pe viitor exponenți ai celor două partide se vor tot ataca, ca niște dușmani de moarte, electoratul moldovean va înțelege că ei sunt fie idioți utili, acționând în favoarea lui V. Plahotniuc, fie că sunt plătiți de acesta (și tocmai de asta se tot atacă), asigurând prin aceasta rămânerea PDM-ului la guvernare, după cum speră V. Plahotniuc, D. Diacov, cu toți consilierii lor, plătiți din greu. 

Postări populare