vineri, 15 septembrie 2017

Minoritatea românească din nordul Bucovinei: a fi sau a nu fi

Doamna Alexandrina Cernov este redactorul șef al revistei „Glasul Bucovinei”, membru de onoare al Academiei Române, membru fondator și director executiv al editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, născută în orașul Hotin – nordul Basarabiei. Domnia sa este unul dintre intelectualii de marcă ai comunității românești din regiunea Cernăuți. Am purtat cu domnia sa, la Cernăuți, un dialog care m-a impresionat profund, datorită problemelor cu care se confruntă conaționalii noștri din Bucovina înstrăinată. Doamna A. Cernov mi-a spus, că deși diplomații români se arată optimiști vis a vis de situația minorității românești din reg. Cernăuți, relațiile dintre comunitatea românească și autoritățile ucrainene demult nu sunt bune, chiar de la proclamarea independenței. Faptul că autoritățile Ucrainei au îndrăznit să adopte, pe 5 septembrie, o lege privind desființarea învățământului în limbile minorităților (cu excepția claselor primare), este și vina diplomației române. Autoritățile de la București au dat crezare omologilor ucraineni, care le-au spus povești despre politica statului ucrainean față de minorități.
Un exemplu al atitudinii autorităților ucrainene față de necesitățile minorităților naționale este și cazul editurii „Alexandru cel Bun”, care până în prezent nu are un sediu. Autoritățile i-au oferit, nu-i vorbă, un sediu, dar a fost vorba de un spațiu dat în chirie, cu condiția să repare acoperișul și trotuarul – spațiul din fața clădirii respective. Editura nu are acești bani de aceea nu a putut accepta „oferta”.
Revenind la legea privind desființarea învățământului în limbile minorităților, doamna Cernov mi-a spus, că intelectualitatea bucovineană a făcut tot ceea ce a depins de ea – a scris președintelui Poroșenko, președintelui Iohannis, premierului Tudose, a informat presa ucraineană și română. Acum toți așteaptă răspunsul lui Poroșenko, care ar putea să refuze promulgarea legii adoptate de Rada de a Kiev.
Doamna Cernov consideră, în noul context politic din Ucraina, comunitatea românească se va consolida, se va uni în apărarea învățământului în limba română. Dar lucrurile nu sunt simple. Unii directori de școli se tem pentru scaunul lor (ar putea fi concediați fără menajamente de autorități). Unii profesori mai activi în apărarea valorilor naționale sunt amenințați, unii au și fost dați afară din posturile pe care le-au ocupat.
Am întrebat-o pe doamna Cernov cum ar putea fi îmbunătățită situația comunității românești din nordul Bucovinei. Mi-a răspuns: o personalitate poate să-i unească pe membrii comunității. (Nu e noutate că românii din Cernăuți sunt dezbinați – împărțiți în bisericuțe: mai multe ONG-uri, notă, A.L.). Trebuie mers prin sate, de chemat conaționalii la apărarea valorilor naționale. În opinia doamnei Cernov, cultura este ideea unificatoare, ceea ce îi poate uni pe toți românii din nordul Bucovinei.    

Articol scris pentru site-ul corbii albi.ro: http://corbiialbi.ro/index.php/contact/1215-aurelian-lavric-alexandrina-cernov-537-i-minoritatea-romaneasca-din-nordul-bucovinei/

Postări populare