duminică, 18 noiembrie 2012

Bălțiul – oraș rusesc?



Săptămâna trecută a făcut vâlvă o înregistrare făcută cu telefonul mobil, postată pe You Tube, a „facerii apelului” de către învățătorul de Geografie al Școlii profesionale nr. 5 din Bălți, dl Victor Cravcenco. Vineri, 16 noiembrie, învățătorul a fost eliberat din funcție. Multitudinii deștiri și comentarii pe acest subiect i-a scăpat, după câte se pare, elementul esențial: discursul învățătorului – pe lângă faptul că a fost o reacție la 1) nerespectarea de către elevi a disciplinei (frecvenței la ore și a respectului cuvenit față de profesor la ore, abținerea de la hlizit), 2) poate și la salariul mic pe care îl primesc pedagogii în Republica Moldova – a fost mai ales o ripostă la ceea ce i-au spus unii dintre elevii acelei grupe cu predarea în limba rusă: „Бельцы – русский город”.


Nu m-am așteptat la o asemenea reacție virulentă din partea unui cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 65 de ani, față de provocarea acelor elevi privind integritatea țării domnului Victor Cravcenco. Într-un material postat pe 17.11.2011 (exact anul trecut!) pe site-ul Ministerului de Externe al Federației Ruse putea fi citit acest text incalificabil: „Внешнеполитическая деятельность СССР накануне Великой Отечественной Войны (справка)”, semnat „историко-документальный Департамент”, se menţionează: „В конце июня 1940 г. советское правительство добилось мирного разрешения вопроса о возвращении Бессарабии Советскому Союзу. Советско -румынский конфликт по этому поводу возник еще в 1918 г., когда бессарабские земли были захвачены румынами. СССР никогда не мирился с насильственным отторжением этого региона, о чем он неоднократно заявлял перед всем миром. 26 июня 1940 г. румынскому посланнику в Москве было вручено заявление советского правительства, в котором Румынии предлагалось воз­вра­тить исконно русские земли – Бессарабию, а также северную часть Буковины – Советскому Союзу (subl. A.L.). (...) 28 июня 1940 г. части Красной армии вступили в Бессарабию и Северную Буковину. Бессарабия воссоединилась с Советской Молдавией, а Северная Буковина – с Украинской ССР. Возвращение древнерусских земель в состав СССР (subl. A.L.) имело и важное военно-стратегическое значение: были сорваны планы румынского руководства и их покровителей, превратить этот регион в плацдарм готовящейся против СССР войны” [Внешнеполитическая деятельность СССР накануне Великой Отечественной войны (справка), 17-11-2011]. Nimeni dintre oficialii moldoveni din AIE nu a ripostat față de „viziunea” ministerului rus privind faptul căBasarabia e pământ rusesc.


Mai mult, demiterea domnului Victor Cravcenco a coincis cu vizita efectuată la Chișinău de vicepremierul rus Dmitrii Rogozin. Solicitând deschiderea a două consulate –la Tiraspolși Bălți – Rusia a obținut fără nici o dificultate dreptul de a avea consulat la Bălți. Se știe (nu de guvernul RM, desigur!) că printre problemele existente între Rusia și Republica Moldova se înscrie și cea a nerespectării de către Rusia a acordului ruso-moldovenesc din 21 iulie 1992. Deși în acord este specificat foarte clar că orașul Bender este o zonă sporită de securitate, iar părțile s-au angajat să retragă din zona de securitate atât trupele cât și tehnica militară, până în prezent în orașul Bender se află atât cazarme ale fostei armate a 14-a a Federației Ruse, cât și ale armatei RMN. În acord se menționează că în Bender urmau să activeze atât Poliția RM cât și miliția subordonată administrației de la Tiraspol – deci e vorba de o jurisdicție 50/50. Totuși, administrația de la Tirasol a pus posturi vamale-migraționale-grănicerești la intrarea în oraș, fără nici un temei juridic. În loc să condiționeze deschiderea unui consulat rus la Bălți cu retragerea trupelor rusești și nistrene pe malul stâng al Nistrului (ca o primă etapă a respectării angajamentelor luate de Rusia la summitul OSCE de la Istanbul din 1999), guvernul Filat într-o veselie autorizează deschiderea de consulate rusești pe teritoriul Republicii Moldova (acum la Bălți), fără a obține nimic în schimb. Cu o asemenea atitudine a oficialilor moldoveni e clar că nu ne putem aștepta la o soluționare a conflictului nistrean în timpul apropiat: nu există precedente istorice când o țară cu o conducere lipsită de demnitate națională să reușeascăsă obțină înapoi un teritoriu care îi aparține, dar care se află sub jurisdicția unui alt stat (mai puternic).


Cu toate că domnul Victor Cravcenco a exagerat cu calificativele pe care le-a folosit – devenind o victimă a înscenării unor elevi perfizi – prin discursul său a dat o lecție actualei conduceri a Republicii Moldova: Bălți-ul – Basarabia – Republica Moldova nu este pământ rusesc! Dacă pentru Filat și pentru AIE apărarea demnității acestei țări și a acestui popor nu este o prioritate, se vor găsi cetățeni ca Victor Cravcenco. O leoaică, apărându-și puii, poate face și rău atunci când e provocată. Victor Cravcenco, apărându-și orașul și țara, a exagerat, dar nimeni nu poate contesta iubirea sa pentru această țară. Ce bine ar fi ca această iubire s-o avem cu toții – de la vlădică [premier] până la opincă.

Postări populare